Hírek, események

Július 24-én érkezik és október 29-ig Magyarországon tartózkodik Ácsán Dhammanandó, aki most ötödik alkalommal látogat hosszabb időre hazánkba és tanítja az érdeklődőket a Bajnai Elvonulási Központunkban, amely így négy hónapra buddhista Vihárává (szerzetesi tartózkodási hellyé) alakul át.

Ácsán Dhammanandó, az Öregek Tanítása, a Théraváda szerint működő thai alapítású angliai Amarávatí kolostor szerzetese A Tan Szigete – Dhammadípa Közösség meghívásának eleget téve július 24-én érkezik Magyarországra, hogy nálunk töltse a hagyományos esős évszakot (vassza), ami október végéig tart. Ezen idő alatt több hosszabb és rövidebb, hétvégi elvonulást és néhány nyílt napot tart majd, melyek időpontjairól még egyeztetések folynak, de hamarosan ezek is véglegessé válnak. Amint végleges időpontokról számolhatunk be, azokat azonnal jelezni fogjuk.

Az már biztos, hogy Ácsán Dhammanandó július 28-29-én részt vesz Bajnán A Tan Szigete – Dhammadípa Közösség szokásos, havonta megrendezésre kerülő teliholdas elvonulásán. Mindez a Közösség tagjainak az újratalálkozás öröme, az új érdeklődőknek ismerkedési alkalom és mindenkinek egyaránt kivételes tanulási lehetőség egy tapasztalt théravádin szerzetessel.

Mindenkit szeretettel vár A Tan Szigete – Dhammadípa Közösség!

Dhammanandó ácsán1951-ben született Londonban, fiatalkorában két évet önkéntesként Thaiföldön töltött, ekkor érintette meg először a buddhizmus. Kinti élményei nyomán lépett kapcsolatba Ácsán Szumédhóval és a nyugati buddhista Szanghával, majd világi gyakorló csoportot szervezett Northamptonban. Később húsz hónapot töltött anagárikaként az egyik angliai kolostorban, és bár egy időre még visszatért a világi életbe, 1991-ben ismét anagárikává avatták, majd 1993-ban megkapta a teljes szerzetesi felavatást. Hosszú ideig a Csittavivéka kolostorban élt Ácsán Szucsittó irányítása alatt, majd Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában és Új-Zélandon látogatta a vonalhoz tartozó kolostorokat. 2007 óta Amarávatíban él, és 2009 óta tanít.
Ácsán Dhammanandó az Amaravati Kolostor honlapján

A Dhammadípa Közösség soron következő teliholdünnepe Bajnán:

Következő teliholdas hétvégénket 2018. július 28-29-én tartjuk meg Bajnán.

A teliholdas hétvégék/elvonulások rendje hagyományos mintát követ, vagyis a nemes csendet tartva, megfelelő útmutatásokat követően többnyire ülő és sétáló meditáció váltogatják egymást, esténként gyakran tanítóbeszédek hangzanak el, ahol alkalom nyílik kérdések feltételére is a tanító felé.

Soron következő teliholdas hétvégénkhez Ácsán Dhammanandó, a théraváda (az öregek tanítása) szerint működő angliai Amarávati kolostor igen tapasztalt szerzetese is csatlakozik.

Érkezés pénteken (07.27.) 20 óráig, nyitó meditáció 20.30-21.30, közös gyakorlás szombat reggeltől vasárnap (07.29.)14.30-ig.

A kétnapos elvonulás díja adományalapú, a javasolt összeg 5.000 Ft, ami nagyjából fedezi a szállást két éjszakára, a rezsit és a tanítók ellátásának költségeit.

Részvételi szándékát kérjük e-amilben jelezze felénk a dhammapada.alapitvany@gmail.com címen. Köszönjük!

A 2018-ban már megtartott, korábbi teliholdünnepeink:

december 31-január 1. vezette: Berhidai Tamás
január 6-7. vezette: Farkas Pál-Berhidai Tamás
február 3-4. vezette: Berhidai Tamás
március 10-11. vezette: Berhidai Tamás
április 1-2. vezette: Tóth Zsuzsanna-Farkas Pál
április 28-29. vezette: Horváth Zsófi
május 26-27. vezette: Farkas Pál-Berhidai Tamás
június 30-július 1. vezette: Rába Géza

A nyári elvonulás időszaka:

július 24. Dhammanandó ácsán érkezése, aki a vassza idején itt tartózkodik
július 28. a hagyományos három hónapos „esős évszak” (vassza) kezdete

Előzetes bejelentkezés alapján látogatható programok:

Az esős évszak idejére – amíg Ácsán Dhammamnandó a Bajnai Elvonulási Központban tartózkodik – nem lesznek egyéb programok az elvonulások mellett. Ezen időszak alatt előzetes egyeztetést követően bárkinek lehetősége nyílik, hogy egy igen tapasztalt théravádin mestertől kapjon közvetlenül tanítást, részt vegyen a szerzetes ellátásában (pl.: ételfelajánlás), nem kis érdemeket halmozva fel ezzel.

Amennyiben szeretne felajánlást tenni a szerzetes ellátásával kapcsolatban, kérjük a részletek miatt lépjen kapcsolatba velünk a dhammapada.alapítvány@gmail.com címünkre küldött levelével!

2018-ban már megtartott programok:

március 17-18. Elvonulás. Téma: Brahmaviharák, vezette: Tenigl-Takács László-Veres Károly-Farkas Pál
március 29-31. 3. Tejút tavaszi buddhista gyerektábor, vezette: Csörgő Zoltán
április 6-7. buddhista tanárképzés, vezette: Csörgő Zoltán
május 10-13. Taj-csi tábor, vezette: Viniczei Zsuzsanna
június 1-2. buddhista tanárképzés, vezette: Csörgő Zoltán
június 14-17. Taj-csi tábor, vezette: Viniczei Zsuzsanna

További hírek:

Kaljánó ácsán, a norvégiai Skiptvet Forest Monastery apátja elfogadta meghívásunkat, egy később megjelölendő időpontban, ez év őszén érkezik 1-2 hétre és tanítást/elvonulást is tart.

Az Amarávatí kolostor Közösségének tagja, Hirikó ácsán, a szlovéniai Samanadipa Forest Hermitage apátja is elfogadta meghívásunkat, az időpont egyelőre tárgyalás alatt.