Teliholdas hétvége, május

A következő bajnai teliholdas hétvége időpontja május 1-2, péntek-szombat lesz. Az elvonulás témája: “Tavasz, nyár, ősz, tél, és megint tavasz: a mulandóság tapasztalásának segítő ereje.”

A programban ülő és sétáló meditáció, dharma-beszéd, közös beszélgetések. Természetesen aki ráér, és kedve van rá, vasárnap is lent maradhat, és folytathatja a gyakorlást, saját elszántságára és ismereteire támaszkodva.

Mindenkit várunk szeretettel!

The-Buddha-Statue2-680x1024-4

Elvonulás Ácsán Bodhipálá nővér vezetésével

Sister_Bodhipala_2Ácsán Bodhipálá, az öregek tanítása, a Théraváda szerint működő Amarávati Buddhista Kolostor szerzetesnője hagyományos elvonulást tart Bajnán, a Dhammadípa Elvonulási Központban május 16. és 21. között, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődőt. Bodhipala nővér rövid életrajzát itt olvashatjátok, a Thai Erdei Hagyományt pedig ez az írás mutatja be.

Az elvonulásra május 15. pénteken 21 óráig kell megérkezni, és május 21. csütörtök délután zárul. Az elvonulás helyszínéről, napirendjéről és általános szabályairól ezen az oldalon olvashattok.

Az elvonuláson vegetáriánus reggelit és ebédet biztosítunk. Folytatás

Ácsán Bodhipálá nővér rövid életrajza

Bodhipala_img_01531Ácsán Bódhipálá nővér Kambodzsában született 1940-ben. Az ország legnehezebb időszakában az utolsó pillanatokban távozott három gyermekével az Egyesült Államokba, férje viszont áldozatul esett a Vörös Khmer diktatúrának. Ácsán Bódhipálá alkalmazott matematikát tanult, majd programozóként dolgozott közel húsz éven át. Öt unokája van. Folytatás

A Thai Erdei Hagyomány

A közösség története

A Thai Erdei Hagyomány a Théraváda buddhista hagyomány egyik ága. A buddhizmus déli iskolájaként is ismert Théraváda buddhizmus Thaiföld, Burma és Sri Lanka területén terjedt el leginkább. A Théraváda hagyomány a Páli Kánonban szereplő beszédekre, a legrégebbi buddhista iratokra alapul. A “théraváda” szó jelentése “az öregek útja”, ami utal arra, hogy ez az irányzat szigorúan ragaszkodik a Buddha által adott eredeti tanításokhoz és a szerzetesi életet irányító szabályokhoz.

WPN_Buddha

Buddha-szobor Wat Pa Nanachat kolostorban

Thaiföldön belül a Théraváda buddhista hagyományhoz több különböző vonulat, és többféle kolostor tartozik. A legtöbb városban és faluban legalább egy olyan kolostor található, amely helyszínt biztosít az ünnepségeknek, imádságnak, kulturális tevékenységeknek, oktatásnak és gyógyításnak. A thai buddhista kolostorok nagyon eltérőek lehetnek és különbözhet a szerzetesi élethez való viszonyuk is. Vannak kolostorok, ahol a szútrák recitálását és a szertartásokat helyezik előtérbe, vannak ahol Folytatás

Ismertető az elvonulásokról

A Dhammadípa Közösség által szervezett elvonulásokat a Bajnán található elvonulási központban tartjuk, aminek helyszíne és elérhetősége a leendő kolostor menüpont alatt található.

A meditációs tanításokat és utasításokat az elvonulást vezető szerzetes vagy tanító adja meg, és általában van lehetőség a meditációra vonatkozó kérdéseket feltenni. Kérünk minden résztvevőt, hogy vegyenek részt minden ülő és sétáló meditációban, valamint a közös munkában is (takarítás, rendtevés vagy reggeli/ebéd készítése, mosogatás). Folytatás