Teliholdas hétvége, augusztus 1-2

aug2Augusztus elsején és másodikán kétnapos elvonulást tartunk Bajnán a júniusi telihold ünnep, azaz az Ászálhá púdzsá alkalmából, amikor a Buddha tanításának követői a Dhamma ünnepét tartják.

A hagyomány szerint ezen a napon hangzott el Váránaszí közelében, Iszipatana mellett, az Őzek ligetében a Tan kerekét megforgató tanítóbeszéd, a Buddha megvilágosodását követő első tanítóbeszéde, melyet öt korábbi aszkéta társához intézett. Ez a nap egyben a hagyományos keleti elvonulási időszak, az esős évszak, a vassza előestéje.
A meditációs gyakorlatok mellett szokásos ilyenkor megemlékezni a Buddha megvilágosodásáról és tanító útjának kezdetéről, recitálni és tanítani ezt a megalapozó tanítóbeszédet, melyben a Buddha elkötelezi magát a közép útja mellett, kifejti a négy nemes igazságot, és utal annak gyakorlati útjára, a nemes nyolcas útra.

Mindenkit várunk szeretettel!

Ácsán Vadzsiró látogatása

Ajahn_Vajiro

Július 6-án, hétfőn átutazóban Bajnára látogat Ácsán Vadzsiró, a Thai Erdei hagyományvonal egyik rangidős szerzetese, a portugáliai kolostor apátja, az egyik magyar szerzetes, Gambhíró kíséretében. A szerzetesek kora délután, 15 óra körül érkeznek.

Ácsán Vadzsiró szívesen vállal egy kérdés-felelet beszélgetést délután öt órakor, majd 19.30-kor egy meditációt és Dhamma beszédet.  Aki szeretne, természetesen lehet lent is aludhat Bajnán, és részt tud venni a reggeli felajánlásában is. Folytatás

A Készinek mondott tanítóbeszéd

Kesi sutta – Anguttara Nikāya 4.111

 

Akkor Készi, a lóidomár, a Magasztoshoz járult, megérkezvén kifejezte előtte tiszteletét, és leült féloldalt. Amint ott ült, a Magasztos így szólt hozzá:

– Készi, te gyakorlott ember vagy, lóidomár, megzabolázandó lovak tanítója. Hogyan fegyelmezel egy megzabolázandó lovat?

– Tiszteletreméltó, egy megzabolázandó lovat szelíden, durván, szelíden és durván fegyelmezek.

– És ha egy megzabolázandó ló nem veti alá magát sem a szelíd, sem a durva, sem a szelíd és durva fegyelmezésnek, Készi, mit teszel?

– Ha egy megzabolázandó ló nem veti alá magát sem a szelíd, sem a durva, sem a szelíd és durva fegyelmezésnek, tiszteletreméltó, akkor megölöm. Miért? Hogy ne érje szégyen a tanítóim vonalát. De a Magasztos megzabolázandó emberek fölülmúlhatatlan tanítója. Hogyan fegyelmez egy megzabolázandó személyt?

– Készi, egy megzabolázandó személyt szelíden, durván, szelíden és durván fegyelmezek. Folytatás