A Tan Szigete, a leendő Dhammadípa kolostor Bajna község külterületén fekszik, egy keskeny völgyben, a Bajnát Epöllel összekötő kisforgalmú út mentén, melytől a Bajna patak választja el, szemben vele az Őr-hegy meredek lejtője. A kolostor három épülettel rendelkezik, két háromszobás régi parasztházzal, és egy új építésű gondnoki lakással. Ezek közül – szerzetesek ittléte idején – a jelenleg átalakítás alatt álló hosszúház a szerzetesi szállás. A kockaház a világiak szálláshelye (külön a hölgyek és urak részére), és itt foglal helyet a Szertartásterem és a konyha is.

Valamikor állt itt egy régi vízimalom épület, az úgynevezett Kinizsi-malom is, amelynek megmentése az épület igen megromlott, életveszélyessé vált állapota miatt sajnos lehetetlennek bizonyult.

Az épületeket durván hetvenötezer négyzetméternyi terület veszi körül, igen változatos terepadottságokkal. Nagyjából egyharmada változatos évelő- és fűfajokkal borított ősborókás, természetvédelmi terület. Egyharmada 12-15 éves fenyőerdő, amely egy galagonyásra nőtt rá, és erős tisztítást és rendezést igényel. További egyharmada pedig részben elvadult és elbokrosodott-ligetesedett hajdani legelő, a rendezett állapot elérése itt is kemény munkát igényel. A telek egyik szegélyén lévő irtáson megy föl a dombra a Bajnát Epöllel összekötő villanyvezeték.

A telek Bajna felőli sarkába egy közel ötven éve fölhagyott hajdani agyag- és kőbánya ékelődik be. Az oromszerűen kiálló mészkősziklák messziről láthatók, a legmagasabb mészkőszirt 40-45 méterrel emelkedik a völgy fölé, szép kilátással Epöl falura és a mögötte elterülő sziklás Kopasz-hegyre vagy Látó-hegyre, valamint az Őr-hegy kettős vonulatára.

A két szomszédos falu közül Bajna a nagyobb, közel kétezer lakossal, rendezett és gazdag falu, központjában a híres ördöglovas, Sándor Móric gróf és felesége kastélya, a Hild József által átalakított Sándor-Metternich kastély, melynek helyreállítása 1981-ben kezdődött meg. Epöl jóval kisebb, közel hétszáz lakossal, de mindkét falu szépen művelt szántóföldekkel, szőlőkkel és állattartó telepekkel van körülvéve.

A terület a Gerecse hegység közepén fekszik, gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkező szép és változatos táj. A környék legjelentősebb települései: Dorog, Tokod, Tata, Tatabánya, Zsámbék, Pilisvörösvár. A terület Budapestről 45-50 km autóút, busszal jól megközelíthető közvetlenül a Széna térről, valamint a Kelenföldi Pályaudvar mellett lévő buszpályaudvarról, vagy szélsőségesebb időpontokban az Árpád híd buszpályaudvarról az esztergomi vonalon, Dorog Városháza átszállással.

Bajnáról igen jó leírás olvasható a Sulinet örökségtár 100 magyar falu könyvesháza sorozatában.

A kolostor helyét lásd: https://goo.gl/maps/dsozpi1brJ72