Hírek, események

Ácsán Dhammanandó az itt tartózkodása alatt még egy meditációs hétvégét tart Bajnán:

Az elvonulásokra jelentkezni a dhammapada.alapitvany@gmail.com címen lehetséges.


A Dhammadípa Közösség soron következő teliholdas meditációs hétvégéje Bajnán:

Következő teliholdas meditációs hétvégénket 2018. október 19-21. között tartjuk Bajnán.

A hétvégi elvonulás rendje hagyományos mintát követ, vagyis a nemes csendet tartva, megfelelő útmutatásokat követően többnyire ülő és sétáló meditációk váltogatják egymást, szombat este tanítóbeszéd hangzik el, ahol alkalom nyílik kérdések feltételére is a tanító felé.

Az elvonulást, az esős évszakot Bajnán töltő Ácsán Dhammanandó, a théraváda (az öregek tanítása) szerint működő angliai Amarávati kolostor igen tapasztalt szerzetese vezeti.

Érkezés pénteken (10.19.) 20 óráig, nyitó meditáció 20.30, a közös gyakorlás vasárnap (10.21.) 14.30-ig tart.

A kétnapos elvonulás díja adományalapú, a javasolt összeg 5.000 Ft, amely magában foglalja a szállást, a reggelit és az ebédet a teljes hétvégére, az egyéb rezsiköltségeket és a tanítók ellátásának költségeit.

Részvételi szándékát kérjük e-mailben jelezze felénk a dhammapada.alapitvany@gmail.com címen. Köszönjük!

Mindenkit szeretettel vár A Tan Szigete – Dhammadípa Közösség!


Július 24-én érkezett és október 29-ig Magyarországon tartózkodik Ácsán Dhammanandó, aki most ötödik alkalommal látogat hosszabb időre hazánkba és tanítja az érdeklődőket a Bajnai Elvonulási Központunkban, amely így négy hónapra buddhista Vihárává (szerzetesi tartózkodási hellyé) alakul át.

Ácsán Dhammanandó, az Öregek Tanítása, a Théraváda szerint működő thai alapítású angliai Amarávatí kolostor szerzetese A Tan Szigete – Dhammadípa Közösség meghívásának eleget téve július 24-én érkezett Magyarországra, hogy nálunk töltse a hagyományos esős évszakot (vassza), ami október végéig tart.

 

Ácsán Dhammanandó1951-ben született Londonban, fiatalkorában két évet önkéntesként Thaiföldön töltött, ekkor érintette meg először a buddhizmus. Kinti élményei nyomán lépett kapcsolatba Ácsán Szumédhóval és a nyugati buddhista Szanghával, majd világi gyakorló csoportot szervezett Northamptonban. Később húsz hónapot töltött anagárikaként az egyik angliai kolostorban, és bár egy időre még visszatért a világi életbe, 1991-ben ismét anagárikává avatták, majd 1993-ban megkapta a teljes szerzetesi felavatást. Hosszú ideig a Csittavivéka kolostorban élt Ácsán Szucsittó irányítása alatt, majd Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában és Új-Zélandon látogatta a vonalhoz tartozó kolostorokat. 2007 óta Amarávatíban él, és 2009 óta tanít.
Ácsán Dhammanandó az Amaravati Kolostor honlapján


A 2018-ban már megtartott, korábbi teliholdünnepeink:

december 31-január 1. vezette: Berhidai Tamás
január 6-7. vezette: Farkas Pál és Berhidai Tamás
február 3-4. vezette: Berhidai Tamás
március 10-11. vezette: Berhidai Tamás
április 1-2. vezette: Tóth Zsuzsanna és Farkas Pál
április 28-29. vezette: Horváth Zsófi
május 26-27. vezette: Farkas Pál és Berhidai Tamás
június 30-július 1. vezette: Rába Géza
július 28-29. vezette: Ácsán Dhammanandó, Farkas Pál és Rába Géza
augusztus 24-26. vezette: Ácsán Dhammanandó


Előzetes bejelentkezés alapján látogatható programok:

Az esős évszak idejére – amíg Ácsán Dhammamnandó a Bajnai Elvonulási Központban tartózkodik – nem lesznek egyéb programok az elvonulások mellett. Ezen időszak alatt előzetes egyeztetést követően bárkinek lehetősége nyílik, hogy egy igen tapasztalt théravádin mestertől kapjon közvetlenül tanítást, részt vegyen a szerzetes ellátásában (pl.: ételfelajánlás), nem kis érdemeket halmozva fel ezzel.

Amennyiben szeretne felajánlást tenni a szerzetes ellátásával kapcsolatban, kérjük a részletek miatt lépjen kapcsolatba velünk a dhammapada.alapítvány@gmail.com címünkre küldött levelével, vagy telefonon, a 06-70-503-5296-os telefonszámon!


2018-ban már megtartott programok:

március 17-18. Elvonulás. Téma: Brahmaviharák, vezette: Tenigl-Takács László-Veres Károly-Farkas Pál
március 29-31. 3. Tejút tavaszi buddhista gyerektábor, vezette: Csörgő Zoltán
április 6-7. buddhista tanárképzés, vezette: Csörgő Zoltán
május 10-13. Taj-csi tábor, vezette: Viniczei Zsuzsanna
június 1-2. buddhista tanárképzés, vezette: Csörgő Zoltán
június 14-17. Taj-csi tábor, vezette: Viniczei Zsuzsanna


További hírek:

Kaljánó ácsán, a norvégiai Skiptvet Forest Monastery apátja elfogadta meghívásunkat, egy később megjelölendő időpontban, ez év őszén érkezik 1-2 hétre és tanítást/elvonulást is tart.

Az Amarávatí kolostor Közösségének tagja, Hirikó ácsán, a szlovéniai Samanadipa Forest Hermitage apátja is elfogadta meghívásunkat, az időpont egyelőre tárgyalás alatt.