Amikor szerzetesek tartózkodnak az Elvonulási Központban, az tulajdonképpen kolostorként működik. Ilyenkor a hosszú házban van a szerzetesi szállás, a kockaház a világiak szálláshelye.

Az ételfelajánláskor – általában 11-kor, nyáron az időszámítás miatt 12-kor – a Szanghát a világiak meghívják ebédre. Az ételfelajánlás attól függően játszódik le, hogy egy tálcán a szertartásteremben ajánlunk-e föl ételt, vagy azt tálalóasztalra tesszük és a szerzetes maga veszi el, vagy pedig a szállásra visszük.

A szerzetesek ilyenkor elrecitálják a köszönő verseket, majd visszaajánlják a megmaradt ételt a világi Közösségnek. A Gyakran ismételt kérdések menüpont alatt részletesebben leírjuk a meghívás és ételfelajánlás módját, és azt, hogy milyen ételeket fogyaszthatnak a szerzetesek, és milyen típusú ételeket célszerű felajánlani nekik.

Az Elvonulási Központban kicsi, de viszonylag jól felszerelt konyha áll rendelkezésére annak, aki nyersanyagokat hoz, és azokat a helyszínen kívánja megfőzni. Ilyenkor mindig be kell kalkulálni az ételfelajánlás idejét, hiszen a szerzetesek nem étkezhetnek azután, mikor a Nap delelőre hág, azaz 12 (nyáron 13) óra után.