Elvonulások Ácsán Dhammanandóval, 2017

Ácsán Dhammanandó, a théraváda, az öregek tanítása szerint működő angliai Amarávati kolostor igen tapasztalt szerzetese az idei vassza, a hagyományos esős évszak idejét Bajnán tölti. Ácsán Dhammanandó ezen idő több rövidebb elvonulást tart Bajnán és Mánfán és két hosszabb elvonulást tart Bajnán. Az elvonulások rendje hagyományos mintát követ, vagyis a megfelelő útmutatásokat követően többnyire ülő és sétáló meditáció váltogatja egymást, esténként gyakran tanítóbeszédek hangzanak el, alkalom nyílik kérdések feltételére, és van lehetőség személyes beszélgetésre is a mesterrel.

 

NYÍLT NAPOK

Július 15-16. szombat, vasárnap

 

A Közösség üdvözli Ácsán Dhammánandót, beszélgetések, rövid közös gyakorlások.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Helyszín: Bajna, Epöli út, egykori Kinizsi malom (Google Térképen:  https://goo.gl/maps/bO7FW

Jelentkezni lehet: dhammapada.alapitvany@gmail.com, vagy a 06 70 3962803 telefonszámon (Horváth M. Zsófia)

 

MEDITÁCIÓS HÉTVÉGE

Július 21-23.

péntek estétől-vasárnapig

 

Érkezés pénteken 20 óráig,

nyitó meditáció 20.30-21.30,

közös gyakorlás szombat reggeltől vasárnap 14.30-ig

 

Helyszín: Bajna, Epöli út, egykori Kinizsi malom (Google Térképen:  https://goo.gl/maps/bO7FW

Jelentkezni lehet: dhammapada.alapitvany@gmail.com, vagy a 06 70 3962803 telefonszámon (Horváth M. Zsófia)

 

 

ELVONULÁS ÁCSÁN DHAMMÁNANDÓVAL

augusztus 1-6.

kedd estétől vasárnapig

Érkezés kedden 20 óráig,

nyitó meditáció 20.30-21.30

közös gyakorlás szerda reggeltől vasárnap 14.30-ig.

 

Helyszín: Bajna, Epöli út, egykori Kinizsi malom (Google Térképen:  https://goo.gl/maps/bO7FW

Jelentkezni lehet: dhammapada.alapitvany@gmail.com, vagy a 06 70 3962803 telefonszámon (Horváth M. Zsófia)

 

 

 

 

MEDITÁCIÓS HÉTVÉGE ÁCSÁN DHAMMÁNANDÓVAL

Mánfai Elvonulási Központ

szeptember 15-17.

péntek estétől vasárnapig

Érkezés pénteken 20 óráig,

nyitó meditáció 20.30-21.30,

közös gyakorlás szombat reggeltől vasárnap 14.30-ig

 

Helyszín: Mánfa, Fábián Béla út 87.

A központról: http://www.tkbe.hu/manfa

Jelentkezni lehet: dhammapada.alapitvany@gmail.com, vagy a 06 70 3962803 telefonszámon (Horváth M. Zsófia)

 

 

 

ELVONULÁS ÁCSÁN DHAMMÁNANDÓVAL

Bajna

szeptember 26-október 1.

keddtől vasárnapig

 

érkezés kedden 20 óráig,

nyitó meditáció 20.30-21.30,

közös gyakorlás szerda reggeli kitűzött időponttól vasárnap 14.30-ig

 

Helyszín: Bajna, Epöli út, egykori Kinizsi malom (Google Térképen:  https://goo.gl/maps/bO7FW )

Jelentkezni lehet: dhammapada.alapitvany@gmail.com, vagy a 06 70 3962803 telefonszámon (Horváth M. Zsófia)


A hosszabb elvonulásokra 14 főig, a rövidebbekre 18 főig fogadhatunk el jelentkezéseket. Várólistánk van. Az elvonulások költségtérítésének kalkulációja még folyamatban van, a pontos számok hamarosan felkerülnek.

Egyszázalék – 2017

Kedves Barátunk!

Az állampolgárok a tavalyi évben is felajánlhatták személyi jövedelemadójuk 1%-át valamely egyháznak, további 1%-át pedig társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak és felsőoktatási intézményeknek.

Tisztelettel tájékoztatjuk valamennyi kedves barátunkat, hogy Egyházunk javára 2016-ban 11014 fő 59.185.624 Ft-ot, Alapítványunknak 745.749 Ft-ot, Főiskolánknak 792.413 Ft-ot, a Dhammapada Alapítványnak pedig összesen 141.206 Ft-ot ajánlottak fel magánszemélyek adójukból.

Ebben az évben is a rendelkező nyilatkozaton alapítványok és felsőoktatási intézmények esetén a kedvezményezett adószámát, egyházak esetén a technikai számot kell feltüntetni. A rendelkező nyilatkozatot többféleképpen lehet csatolni az adóbevalláshoz – fontos, hogy a rendelkező nyilatkozatot külön, az adóbevallási nyilatkozattól függetlenül is lehet postázni a NAV-nak május 22-ig –, ezért kérjük minden kedves barátunkat, hogy alaposan tájékozódjon a lehetőségekről, nehogy formai hiba miatt a felajánlás érvénytelenné váljon.

FIGYELEM!! Ha valaki jövedelme oly kevés, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, az adóbevallásában ekkor is rendelkezhet az 1 %-os, egyházaknak nyújtható adófelajánlásról. Ugyanis MINDEN egyházi egyszázalékos felajánlás után az állam kiegészítő támogatást nyújt. Ezt a támogatást viszont az egyházak között a felajánlók számarányában osztja szét az állam, függetlenül attól, hogy az egyszázalékos felajánlás – ez esetben – csak nulla forintot jelent.

FIGYELEM!! Akinek a NAV készíti el az adóbevallását, az is rendelkezhet az 1+1 %-os adófelajánlásról, hiszen ezt az adóhivatal nem teszi meg helyette! Ez esetben is a felhívásunk legalján megadott, a NAV megfelelő oldalára mutató hivatkozásban tájékozódhatsz a felajánlás „formájáról”.

Kedves Barátunk! Ha vallási Közösségeink, Főiskolánk, Alapítványunk működésében megtestesülő céljainkkal azonosulni tudsz, tisztelj meg bizalmadat tükröző támogatásoddal. Ha családtagjaid, ismerőseid körében is találsz támogatókat, kérlek, ismertesd meg velük Egyházunk technikai számát, és Főiskolánk illetve Alapítványunk adószámát. Ezúton is köszönjük, ha érdemesnek tartasz minket megtisztelő támogatásodra!

Mireisz László

az Egyházi Tanács vezetője

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma: 0255

A Tan Kapuja Buddhista Alapítvány adószáma: 18038251-1-43

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola adószáma: 18232132-1-43

A Dhammapada Alapítvány adószáma: 18252350-1-43

 

Az 1+1 %-os adófelajánlás formájáról és lehetőségéről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen oldalán lehet részletesen tájékozódni az 1+1 százalék „rovatban” – szinte legalul: https://www.nav.gov.hu/szja/szja

 

Tájékoztató cikk az INDEX-ből:  http://index.hu/gazdasag/2017/03/24/ado_1_szazalek_nav_adobevallas/

Bajnai elvonulások, 2017 második negyedév

Április 8-9. Telihold (Farkas Pál, Dhammadípa Közösség)
Április 13-16. Tejút (Csörgő Zoltán)
Április 21-22. Hétvégi (Takács László, Veres Károly, Farkas Pál)
Május 6-7. Telihold, Vészákha púdzsá (Farkas Pál, Dhammadípa Közösség)
Május 19-20. Hétvégi (Takács László, Veres Károly, Farkas Pál)
Május 25-28. Tai-chi tábor (Viniczei Zsuzsanna)
Június 10-11. Telihold (Farkas Pál, Dhammadípa Közösség)

Teliholdas elvonulások, 2017 első félév

Kijelölésre kerültek 2017 első félévére a szokásos teliholdas hétvégi elvonulások időpontjai:

2017. február 11-12. 

2017. március 11-12. 

2017. április 8-9. 

2017. május 6-7.

 2017. június 10-11.

Annyi kérés lenne, hogy aki szeretne jönni, tervezi hogy jön, az jelezze röviden ebbéli szándékát a  dhammadipa.elvonulas@gmail.com  email címre küldött levéllel. Ezzel sokat segíts az előzetes előkészületben, illetve a létszám koordinálásában is (téli, kora tavaszi időszakban a “legfeljebb sátorban alszom” már nem tűnik annyira kézenfekvő megoldásnak pl.). Élelmezés továbbra is alapvetően a résztvevők felajánlásaiból fog történni, közösségi konyhai alkotás formájában.

Az időbeosztás is előreláthatólag a szokásos: szombat délelőttől vasárnap délutánig. Ha ebben van ez egyes alkalmaknál változás, arról értesítjük az érdeklődőket.

Gyertek! Szóljatok érdeklődő barátaotoknak, imserőseiteknek is!

Elvonulások Ácsán Dhammanandóval

Ácsán Dhammanandó, a théraváda, az öregek tanítása szerint működő angliai Amarávati kolostor igen tapasztalt szerzetese az idei vassza, a hagyományos esős évszak idejét Bajnán tölti. Ácsán Dhammanandó ezen idő alatt két rövidebb és két hosszabb elvonulást tart Bajnán. Az elvonulások rendje hagyományos mintát követ, vagyis a megfelelő útmutatásokat követően többnyire ülő és sétáló meditáció váltogatja egymást, esténként gyakran tanítóbeszédek hangzanak el, alkalom nyílik kérdések feltételére, és van lehetőség személyes beszélgetésre is a mesterrel.

Az elvonulások időpontjai:

Soron következő elvonulás 

  • 2016. október 3-9. (hétfő-vasárnap)

Korábbi időpontok voltak:

  • 2016. szeptember 17-18. (szombat-vasárnap) 
  • 2016. szeptember 5-11. (hétfő-vasárnap)

Az elvonulásokra való jelentkezés menete az Ismertető az elvonulásokról oldalon olvasható.  Hasznos lehet elolvasni a gyakran ismételt kérdések oldalát is. Helyek korlátozott számban még elérhetőek.

A kétnapos elvonulások díja 4.000 Ft, a hétnapos elvonulásoké 14.000 Ft, és a részvétel díja magában foglalja a napi két étkezést is.

Az elvonulásokat A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatóinak tanrendi óraként elfogadja.

 

Bhikkhu Hiriko látogatása

Bhikkhu Hiriko

Örömmel tudatjuk, hogy Magyarországra látogat és augusztus 16-20. között a bajnai elvonulási központban tartózkodik Hirikó bhikkhu, Ácsán Cshá thai théraváda avatási vonalának szlovén szerzetese.

Hirikó szerzetes közvetlenül főiskolai tanulmányai befejezése után lett anágárika az olaszországi Santacittarama kolostorban Ácsán Csittapáló vezetése alatt, majd később két évig a skóciai Harnham-ben élt számanéraként, Ácsán Munindó irányításával. 2007-ben Ácsán Szumédhó avatta szerzetessé, és avatása után a thai vonal több kolostorában is megfordult. Korábban részt vett Nyánavíra théra két könyvének szerkesztésében, majd a Szutta nipáta egyik legősibbnek tartott szövegét, az Atthakavaggát fordította szlovén nyelvre.

Bhikkhu Hiriko jelenleg a szlovéniai Szamanadípa kolostor létrehozásának első lépéseinél bábáskodik.

 

Felhasználás és megosztás feltételei:
Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.Creative Commons Licenc

Ácsán Dhammanando látogatása

 

Ácsán Dhammanando, az Öregek Tanítása, a Théraváda szerint működő thai alapítású angliai Amarávatí kolostor szerzetese július 14-én érkezik Magyarországra, hogy nálunk töltse a hagyományos esős évszakot (vassza), ami október közepéig tart.

Ácsán Dhammanando július 16-17-én részt vesz Bajnán a Közösség szokásos teliholdas elvonulásán. Mivel még nem sokkal lesz egy 26 órás utazás után, így szombaton ebéd körül kapcsolódik majd be egy rövid üdvözlésre, és részt vesz majd az esti programban (ahol tán egy Tan-beszédet is tart). Vasárnap ebéd előtt vagy után is számíthatunk rá egy közös meditáció és beszélgetés erejéig. Mindez a Közösségnek újra találkozás, az új érdeklődőknek ismerkedési alkalom egy tapasztalt théravádin szerzetessel.

Mindenkit szeretettel várunk!

Ácsán Dhammanando rövid életrajza itt olvasható.

Ácsán Dhammanandó Bajnán tölti a hagyományos esős évszakot (vassza), és csak október 19-én utazik vissza Amarávatíba. Eközben csak augusztus 20-29. között Folytatás

Ácsán Dhammanando rövid életrajza

 

Ácsán Dhammanando Bajnán

Ácsán Dhammanando 1951-ben született Londonban. A Keele egyetemen, Staffordshire-ben angol nyelvet és történelmet tanult. Miután végzett, két évet önkéntesként Thaiföldön töltött, ekkor érintette meg először a buddhizmus.

Thaiföldi élményei inspirálták korábban reménytelennek tűnő spirituális útkeresését, aminek hatására 1982-ben lépett kapcsolatba Ácsán Szumédhóval és a nyugati buddhista Szanghával, melynek nyomán 1984-ben világi gyakorló csoportot szervezett Northamptonban. 1985 és 1986 során húsz hónapot töltött Folytatás

Teliholdas hétvégék, 2016

A bajnai központban tartott teliholdas hétvégék idén a következő napokra esnek:

  • június 18-19.
  • július 16-17.
  • augusztus 13-14.
  • szeptember 17-18.
  • október 15-16.
  • november 12-13.
  • december 10-11.

A bajnai elvonulási központról, elhelyezkedéséről és megközelítési lehetőségekről a leendő kolostor menüpont alatt található bővebb információ.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Insight Dialogue: Párbeszéd tisztánlátás révén

Kétnapos intenzív kurzus

Az Insight Dialogue – Párbeszéd tisztánlátás révén módszere lehetőséget nyújt saját magunk és mások mélyebb megértésére. A vipasszaná meditáció gyakorlataira, az éber tudatosság (mindfulness) gyakorlatára alapozott párbeszédközpontú módszert Gregory Kramer fejlesztette ki. Ő volt az, aki felismerte, hogy jelen korunkban, amikor soha nem látott mennyiségű információ zúdul az emberekre, az emberek tudatára, szükségünk van arra a tudásra, amellyel átlátunk a különböző, egymást zavaró és a valóságot is eltakaró információkon. Csak egy ilyen módszer elsajátításával és gyakorlásával válunk képessé arra, hogy valóban megértsük a körülöttünk zajló világot, a velünk és embertársainkkal, barátainkkal, családunkkal történő eseményeket. Ennek a módszernek a segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy kifejlesszük a valódi figyelmet, ami hozzásegít minket és a körülöttünk élőket a valódi párbeszéd lefolytatására és ezáltal az igazi megértésre.
Folytatás

Teliholdas hétvége, augusztus 1-2

aug2Augusztus elsején és másodikán kétnapos elvonulást tartunk Bajnán a júniusi telihold ünnep, azaz az Ászálhá púdzsá alkalmából, amikor a Buddha tanításának követői a Dhamma ünnepét tartják.

A hagyomány szerint ezen a napon hangzott el Váránaszí közelében, Iszipatana mellett, az Őzek ligetében a Tan kerekét megforgató tanítóbeszéd, a Buddha megvilágosodását követő első tanítóbeszéde, melyet öt korábbi aszkéta társához intézett. Ez a nap egyben a hagyományos keleti elvonulási időszak, az esős évszak, a vassza előestéje.
A meditációs gyakorlatok mellett szokásos ilyenkor megemlékezni a Buddha megvilágosodásáról és tanító útjának kezdetéről, recitálni és tanítani ezt a megalapozó tanítóbeszédet, melyben a Buddha elkötelezi magát a közép útja mellett, kifejti a négy nemes igazságot, és utal annak gyakorlati útjára, a nemes nyolcas útra.

Mindenkit várunk szeretettel!

Ácsán Vadzsiró látogatása

Ajahn_Vajiro

Július 6-án, hétfőn átutazóban Bajnára látogat Ácsán Vadzsiró, a Thai Erdei hagyományvonal egyik rangidős szerzetese, a portugáliai kolostor apátja, az egyik magyar szerzetes, Gambhíró kíséretében. A szerzetesek kora délután, 15 óra körül érkeznek.

Ácsán Vadzsiró szívesen vállal egy kérdés-felelet beszélgetést délután öt órakor, majd 19.30-kor egy meditációt és Dhamma beszédet.  Aki szeretne, természetesen lehet lent is aludhat Bajnán, és részt tud venni a reggeli felajánlásában is. Folytatás

A Készinek mondott tanítóbeszéd

Kesi sutta – Anguttara Nikāya 4.111

 

Akkor Készi, a lóidomár, a Magasztoshoz járult, megérkezvén kifejezte előtte tiszteletét, és leült féloldalt. Amint ott ült, a Magasztos így szólt hozzá:

– Készi, te gyakorlott ember vagy, lóidomár, megzabolázandó lovak tanítója. Hogyan fegyelmezel egy megzabolázandó lovat?

– Tiszteletreméltó, egy megzabolázandó lovat szelíden, durván, szelíden és durván fegyelmezek.

– És ha egy megzabolázandó ló nem veti alá magát sem a szelíd, sem a durva, sem a szelíd és durva fegyelmezésnek, Készi, mit teszel?

– Ha egy megzabolázandó ló nem veti alá magát sem a szelíd, sem a durva, sem a szelíd és durva fegyelmezésnek, tiszteletreméltó, akkor megölöm. Miért? Hogy ne érje szégyen a tanítóim vonalát. De a Magasztos megzabolázandó emberek fölülmúlhatatlan tanítója. Hogyan fegyelmez egy megzabolázandó személyt?

– Készi, egy megzabolázandó személyt szelíden, durván, szelíden és durván fegyelmezek. Folytatás