Ácsán Dhammanando rövid életrajza

 

Ácsán Dhammanando Bajnán

Ácsán Dhammanando 1951-ben született Londonban. A Keele egyetemen, Staffordshire-ben angol nyelvet és történelmet tanult. Miután végzett, két évet önkéntesként Thaiföldön töltött, ekkor érintette meg először a buddhizmus.

Thaiföldi élményei inspirálták korábban reménytelennek tűnő spirituális útkeresését, aminek hatására 1982-ben lépett kapcsolatba Ácsán Szumédhóval és a nyugati buddhista Szanghával, melynek nyomán 1984-ben világi gyakorló csoportot szervezett Northamptonban. 1985 és 1986 során húsz hónapot töltött Folytatás

A Készinek mondott tanítóbeszéd

Kesi sutta – Anguttara Nikāya 4.111

 

Akkor Készi, a lóidomár, a Magasztoshoz járult, megérkezvén kifejezte előtte tiszteletét, és leült féloldalt. Amint ott ült, a Magasztos így szólt hozzá:

– Készi, te gyakorlott ember vagy, lóidomár, megzabolázandó lovak tanítója. Hogyan fegyelmezel egy megzabolázandó lovat?

– Tiszteletreméltó, egy megzabolázandó lovat szelíden, durván, szelíden és durván fegyelmezek.

– És ha egy megzabolázandó ló nem veti alá magát sem a szelíd, sem a durva, sem a szelíd és durva fegyelmezésnek, Készi, mit teszel?

– Ha egy megzabolázandó ló nem veti alá magát sem a szelíd, sem a durva, sem a szelíd és durva fegyelmezésnek, tiszteletreméltó, akkor megölöm. Miért? Hogy ne érje szégyen a tanítóim vonalát. De a Magasztos megzabolázandó emberek fölülmúlhatatlan tanítója. Hogyan fegyelmez egy megzabolázandó személyt?

– Készi, egy megzabolázandó személyt szelíden, durván, szelíden és durván fegyelmezek. Folytatás

Aszibandhakaputta szutta

Aszibandhakaputta szutta – Saṃyutta Nikāya 42.6. /iv. 311-314.

buddha-face_25

 

Egyszer a Magasztos Nálandá közelében, Pávárika mangóligetében időzött. Akkor Aszibandhakaputta törzsfő felkereste a Magasztost, kifejezte előtte tiszteletét, leült féloldalt, és így szólította meg őt:

– Tiszteletreméltó, a nyugati terület papjai – akik vizesedényeket hordoznak magukkal, vízinövény füzéreket viselnek, vízbe merítkeznek és a szent tüzeket kezelik –, úgy mondják, a halottakat fölfelé vezetik, útjukon irányítják, és elkalauzolják az egekbe. De a Magasztos, a nagyméltóságú, a saját erejéből tökéletesen megvilágosodott, képes azt is végbevinni, hogy a test széthullása, a halál után akár az egész világ jó rendeltetési helyen, az egekben szülessen újra.

– Nos, törzsfő, kérdezni foglak erről, úgy válaszolj, ahogyan jónak látod. Tegyük fel, hogy van egy személy, aki életet pusztít; elveszi azt, amit nem neki szántak; vágyból eredő rossz tettekbe bonyolódik; hamisan beszél; megosztóan beszél; durván beszél; fölöslegesen beszél; sóvár, rosszakarattal teli és helytelen nézeteket táplál. Akkor nagy tömeg gyűlik össze, csődül össze körülötte, és imádkoznak, dicshimnuszokat zengnek, és tiszteletteljes köszöntésképpen körbejárják, mondván: a test széthullása, a halál után jó rendeltetési helyen, az egekben szülessen újra. Mit gondolsz, törzsfő? E nagy tömeg imái, dicshimnuszai, tiszteletteljes köszöntésképpen végzett körbejárásai következtében az az ember a test széthullása, a halál után jó rendeltetési helyen, az egekben születik újra? Folytatás

Ácsán Bodhipálá nővér rövid életrajza

Bodhipala_img_01531Ácsán Bódhipálá nővér Kambodzsában született 1940-ben. Az ország legnehezebb időszakában az utolsó pillanatokban távozott három gyermekével az Egyesült Államokba, férje viszont áldozatul esett a Vörös Khmer diktatúrának. Ácsán Bódhipálá alkalmazott matematikát tanult, majd programozóként dolgozott közel húsz éven át. Öt unokája van. Folytatás

A Thai Erdei Hagyomány

A közösség története

A Thai Erdei Hagyomány a Théraváda buddhista hagyomány egyik ága. A buddhizmus déli iskolájaként is ismert Théraváda buddhizmus Thaiföld, Burma és Sri Lanka területén terjedt el leginkább. A Théraváda hagyomány a Páli Kánonban szereplő beszédekre, a legrégebbi buddhista iratokra alapul. A “théraváda” szó jelentése “az öregek útja”, ami utal arra, hogy ez az irányzat szigorúan ragaszkodik a Buddha által adott eredeti tanításokhoz és a szerzetesi életet irányító szabályokhoz.

WPN_Buddha

Buddha-szobor Wat Pa Nanachat kolostorban

Thaiföldön belül a Théraváda buddhista hagyományhoz több különböző vonulat, és többféle kolostor tartozik. A legtöbb városban és faluban legalább egy olyan kolostor található, amely helyszínt biztosít az ünnepségeknek, imádságnak, kulturális tevékenységeknek, oktatásnak és gyógyításnak. A thai buddhista kolostorok nagyon eltérőek lehetnek és különbözhet a szerzetesi élethez való viszonyuk is. Vannak kolostorok, ahol a szútrák recitálását és a szertartásokat helyezik előtérbe, vannak ahol Folytatás

Az ülés művészete

Ajahn Kalyano-nak az Amaravati Kolostor kiadásában megjelent alábbi kis írása az ülésről szól. Ajahn Kalyano 1961-ben született Angliában, és 17 éves kora óta gyakorló buddhista. Világi hívőként gyakorlása részeként több mint 20 évet dolgozott kórházakban, ahol klinikai pszichológusként, gyógytornászként és T’ai Chi tanárként fő területei a neurológiai rehabilitáció és a tanulási fogyatékosságok voltak. Mindig különös érdeklődéssel fordult a test és az elme kapcsolatának megismerése felé. Ajahn Kalyano-t 1995-ben a Chithurst Kolostorban avatták szerzetessé.

 


 

ArtOfSitting_CímAz ülőmeditációt évek óta a gyógytornász szemével is nézem, és sok embernek segítettem már, hogy megoldjuk az üléssel kapcsolatos problémáikat. Érdemes tudnunk, hogy a hátradőlés és támaszkodás nélküli ülésnek sokkal több fizikai előnye van mint hátránya, és hogy ennek a képességnek az elsajátítása segíti a testtudatosság kifejlesztését, ami sokak számára a legfontosabb eszköz a vándorló elme megállításához.

Az üléssel kapcsolatos minden probléma amivel találkoztam, megelőzhető egyszerű gyakorlatokkal és néhány dologra való odafigyeléssel. Folytatás