Örömmel értesítem a Közösséget arról, hogy a hagyományos „esős évszak” idejének három hónapját meghívásunkra immár hatodik alkalommal nálunk tölti Dhammanandó ácsán, a Mánfai Elvonulási Központban. A dhammapada.hu honlapon folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket Dhammanandó hazai programjainak alakulásáról.

A mester szeptember 23-24-én (szombat, vasárnap) és október 7-8-án (szombat, vasárnap) kétnapos elvonulást tart Budapesten, A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

Az elvonulásra a következő címen lehet jelentkezni: hamso@tkbf.hu (Farkas Pál). Az elvonulás érdemi része mindkét napon reggel 8.30 órakor kezdődik. A napi program az öregek hagyománya szerint ülő-, álló- és sétálómeditáció váltakozásával zajlik. Szombaton reggel megtörténik a menedékvétel és felvesszük az öt fogadalmat. A reggeli étkezés az első meditáció előtt 7.30-tól 8.30-ig, az ebéd a 11.45-kor befejeződő délelőtti gyakorlás után, 12-13 óra között kerül sorra. A hagyománynak megfelelően az elvonulás ideje alatt könnyebb reggeli és déli étkezésre lesz lehetőség. 13-14 óra között csöndes pihenőt tartunk. Ásványvíz és tea az elvonulás során végig rendelkezésre áll. A 14 órakor kezdődő délutáni gyakorlás szombaton 18 órakor, vasárnap 17 órakor fejeződik be, a napi időrendet Dhammanandó a résztvevők gyakorlottsága alapján határozza meg.

Mindkét nap folyamán írásbeli kérdéseket, az esti tanítás során szóbeli kérdéseket lehet feltenni Dhammanandónak a gyakorlással kapcsolatban. Kérjük, szíveskedjetek kényelmes ruhában érkezni, a szükséges ülőpárnák a Főiskolán a rendelkezésre állnak. Legyetek szívesek jelezni, hogy ki szeretne szombaton, vagy ha távolabbról érkezik, már pénteken a Főiskolán aludni. Ehhez szíveskedjetek polifoamot és esetleg hálózsákot magatokkal hozni, takarók vannak. A Főiskolai hallgatók az igazolt elvonulást két kredites speckoll praxis tárgyként elszámolhatják. A kétnapos elvonulás díja 12.000 forint, melyet kérünk a Dhammadapa alapítvány számlaszámára (11707024-20453400-00000000) legkésőbb az elvonulás megkezdése előtt két nappal befizetni.

Az elvonulást speckollként felvevő hallgatóktól nem kérünk díjat, de szívesen várunk felajánlást költségeink térítésére, melynek összegére vonatkozóan javasoljuk a mindkét nap két étkezést is magában foglaló, igen mértéktartóan megállapított díj összegének figyelembevételét. A jelentkezés lehetősége a szeptember 23-24. közötti elvonulásra lezárult, az október 7-8. közötti elvonulásra október 1-én (vasárnap) éjfélkor zárjuk le.

A buddhista hagyománynak megfelelően Dhammanandó hazai tartózkodását sokféleképpen lehet majd támogatni, melynek lehetőségeit szintén a honlapról ismerhetitek meg (az említett alcímen alul: „Dhammanandó ácsán támogatása”). Úgy a mester, mint a közösség természetesen hálás köszönettel fogad minden hozzájárulást. Arról is tájékozódhattok a honlapon, hogy Dhammanandó október 26-án bekövetkező hazautazásáig mikor lehet őt a Mánfai Központban zajló további programok megzavarása nélkül meglátogatni, vele találkozni, tanácsát kérni, ittlétét a tradíció szerinti ételfelajánlással megtisztelni.

A mester ittléte során lehetőségei szerint részt vesz mindazokon az eseményeken és rendezvényeken, melyeken A Tan Kapuja Buddhista Egyház és szervezetei részvételét igénylik. Az első találkozási alkalom augusztus 11-13. között a Mánfához közeli Sikondán megrendezendő Buddhafeszt volt, ahol két igen sikeres előadást tartott a szerzetesi életről, és azt követően válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

A dhammapada.hu honlapon folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket Dhammanandó hazai programjainak alakulásáról („Aktuális hírek” alcím), személyéről és az általa képviselt legősibb buddhista hagyomány, a théraváda (az öregek tanítása) módszereiről és tanításairól.

A mester részt vesz majd a Főiskola mánfai programjaiban szeptember 9-10-én. A részvétel formájáról és időpontjáról megfelelő időben ezen az oldalon tájékoztatást adunk.

Szállással és Mánfára jutással kapcsolatos kérdésekben megkereshető:

Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház

7304 Mánfa
Fábián Béla utca 87-89.
Jakab Gábor, a központ vezetője
Telefon: 06-70-657-3160
E-mail: meka@tkbf.hu

Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház

A ételfelajánlással kapcsolatos kérdésekben megkereshető:
Heim Gábor
Telefon: 06-30-506-3450
email: transalp.heim@gmail.com

Az Ácsán Dhammanandó ittlétével kapcsolatban minden egyéb kérdésekben megkereshető:
Farkas Pál
Telefon: 06-70-330-3890
email: hhamso@gmail.com

Az Ácsán Dhammanandó által megvalósuló és folyamatosan erősödő kapcsolat a nagyhírű thai mester, Ácsán Cshá vonalának legjelentősebb európai kolostorával, az Amaravati Buddhist Monastery-vel, az egyik legfontosabb biztosítéka annak, hogy Magyarországon a leghitelesebb közvetítőkön keresztül gyökerezhessen meg a théraváda hagyomány, és hosszabb távon Bajna ennek egyik központjává, leendő kolostorává válhasson, ezzel még szélesebb alapokra helyezve a hazai buddhizmus szerves beilleszkedését és megbecsültségét, elfogadását a nemzetközi közösségben.

Az oldalt az események alakulásának megfelelően folyamatosan frissítjük! Kérem, hogy mielőtt bármire vállalkoztok, szíveskedjetek előtte elolvasni a honlap felső menüjében „A Tan Szigete Közösség” utolsó pontjában feltüntetett „GYIK – Gyakran ismételt kérdések” oldal válaszait, ami szerzetesi szabályokat kevésbé ismerőknek is tájékoztatást ad arról, hogyan tartsunk udvarias és tisztelettudó segítő kapcsolatot egy szerzetessel, hogyan tehetünk részére a hagyománynak megfelelő felajánlásokat.

Aki szívesen támogatná Dhammanandó mánfai tartózkodását ételfelajánlással, az alant mellékelt kék címszóra kattintva látja azokat a napokat, amikor külső felajánlást várunk a mester részére, illetve a második lapon azokat az ételeket, amelyek a már nem fiatal és néhány kellemetlen egészségi problémával rendelkező mesternek felajánlhatók. A harmadik lap utal az elvonulási központban betartandó néhány alapvető szabályra. Akinek nincs lehetősége közvetlenül Mánfára látogatni, de szívesen segítené Dhammanandó hazai tartózkodását, az pénzadomány formájában segíthet, a Dhammapada Alapítvány számlaszámán (11707024-20453400-00000000), a számla Megjegyzés rovatában feltüntetve a „Dhammanando” nevet. (Tekintsd meg még a következő, a „Közeljövőben tervezett események” oldalt is!)

Ácsán Dhammanandó rövid életrajza

Dhammanandó ácsán támogatása