Bajnai elvonulások, 2017 második negyedév

Április 8-9. Telihold (Farkas Pál, Dhammadípa Közösség)
Április 13-16. Tejút (Csörgő Zoltán)
Április 21-22. Hétvégi (Takács László, Veres Károly, Farkas Pál)
Május 6-7. Telihold, Vészákha púdzsá (Farkas Pál, Dhammadípa Közösség)
Május 19-20. Hétvégi (Takács László, Veres Károly, Farkas Pál)
Május 25-28. Tai-chi tábor (Viniczei Zsuzsanna)
Június 10-11. Telihold (Farkas Pál, Dhammadípa Közösség)

Teliholdas elvonulások, 2017 első félév

Kijelölésre kerültek 2017 első félévére a szokásos teliholdas hétvégi elvonulások időpontjai:

2017. február 11-12. 

2017. március 11-12. 

2017. április 8-9. 

2017. május 6-7.

 2017. június 10-11.

Annyi kérés lenne, hogy aki szeretne jönni, tervezi hogy jön, az jelezze röviden ebbéli szándékát a  dhammadipa.elvonulas@gmail.com  email címre küldött levéllel. Ezzel sokat segíts az előzetes előkészületben, illetve a létszám koordinálásában is (téli, kora tavaszi időszakban a “legfeljebb sátorban alszom” már nem tűnik annyira kézenfekvő megoldásnak pl.). Élelmezés továbbra is alapvetően a résztvevők felajánlásaiból fog történni, közösségi konyhai alkotás formájában.

Az időbeosztás is előreláthatólag a szokásos: szombat délelőttől vasárnap délutánig. Ha ebben van ez egyes alkalmaknál változás, arról értesítjük az érdeklődőket.

Gyertek! Szóljatok érdeklődő barátaotoknak, imserőseiteknek is!

Teliholdas hétvégék, 2016

A bajnai központban tartott teliholdas hétvégék idén a következő napokra esnek:

  • június 18-19.
  • július 16-17.
  • augusztus 13-14.
  • szeptember 17-18.
  • október 15-16.
  • november 12-13.
  • december 10-11.

A bajnai elvonulási központról, elhelyezkedéséről és megközelítési lehetőségekről a leendő kolostor menüpont alatt található bővebb információ.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Teliholdas hétvége, augusztus 1-2

aug2Augusztus elsején és másodikán kétnapos elvonulást tartunk Bajnán a júniusi telihold ünnep, azaz az Ászálhá púdzsá alkalmából, amikor a Buddha tanításának követői a Dhamma ünnepét tartják.

A hagyomány szerint ezen a napon hangzott el Váránaszí közelében, Iszipatana mellett, az Őzek ligetében a Tan kerekét megforgató tanítóbeszéd, a Buddha megvilágosodását követő első tanítóbeszéde, melyet öt korábbi aszkéta társához intézett. Ez a nap egyben a hagyományos keleti elvonulási időszak, az esős évszak, a vassza előestéje.
A meditációs gyakorlatok mellett szokásos ilyenkor megemlékezni a Buddha megvilágosodásáról és tanító útjának kezdetéről, recitálni és tanítani ezt a megalapozó tanítóbeszédet, melyben a Buddha elkötelezi magát a közép útja mellett, kifejti a négy nemes igazságot, és utal annak gyakorlati útjára, a nemes nyolcas útra.

Mindenkit várunk szeretettel!

Teliholdas hétvége, május 30-31

A következő bajnai teliholdas hétvége időpontja május 30-31, szombat és vasárnap.
Ezen a hétvégén a közelgő Vészákh ünnep kapcsán a Buddha születése, megvilágosodása és parinirvánába térése lesz a fő téma.
A programban ismét ülő és sétáló meditációk, dharma-beszéd és beszélgetések lesznek.
Mindenkit várunk szeretettel!

buddha-76162-2-4

Teliholdas hétvége, május

A következő bajnai teliholdas hétvége időpontja május 1-2, péntek-szombat lesz. Az elvonulás témája: “Tavasz, nyár, ősz, tél, és megint tavasz: a mulandóság tapasztalásának segítő ereje.”

A programban ülő és sétáló meditáció, dharma-beszéd, közös beszélgetések. Természetesen aki ráér, és kedve van rá, vasárnap is lent maradhat, és folytathatja a gyakorlást, saját elszántságára és ismereteire támaszkodva.

Mindenkit várunk szeretettel!

The-Buddha-Statue2-680x1024-4

Teliholdas hétvége

A következő teliholdas hétvégére Bajnán április 5-én és 6-án, vasárnap és hétfőn kerül sor. A programban ülő és sétáló meditáció, dharma-beszéd, közös beszélgetések.
Mindenkit várunk szeretettel!

uposatha