Elvonulások 2019 harmadik negyedév

DátumEseményHelyszín
2019. november 9-10.
szombat – vasárnap
Teliholdas hétvégeBajna
2019. december 14-15.
szombat – vasárnap
Teliholdas hétvégeBajna

Teliholdas hétvége 2019. november 9-10. Bajna, az elvonulást vezeti: Farkas Pál. A hétvége témája: Egy élethossz – születés, öregség, betegség, halál.

Teliholdas hétvége 2019. december 14-15. Bajna, az elvonulást vezeti: Farkas Pál. A hétvége témája: Életek sora – a születés és halál körforgása, újraszületés és végső távozás.

A hétvégi elvonulás rendje a thai erdei szerzetesi hagyomány (Forest Sangha) mintáját követi, vagyis a nemes csendet tartva, megfelelő útmutatásokat követően többnyire ülő és sétáló meditációk váltogatják egymást, szombat este tanítóbeszéd hangzik el, a gyakorlás során meghatározott időben alkalom nyílik kérdések feltételére is.
Érkezés lehetőség szerint pénteken (11.30.) 20 óráig, nyitó meditáció 20.30, a közös gyakorlás vasárnap (12.02.) 14.30-ig tart. A kétnapos elvonulás díja adományalapú, a javasolt összeg 5.000 Ft, amely magában foglalja a szállás költségeit, az egyéb rezsiköltségeket, a reggelihez és ebédhez szükséges nyersanyagokat. A reggelit és ebédet a közösség együtt készíti el.
A szervezők kérik, hogy a részvételi szándékot e-mailben jelezzék feléjük a dhammapada.alapitvany@gmail.com címen!
Mindenkit szeretettel vár A Tan Szigete – Dhammadípa Közösség!

Hírek, események – ne ezt használd, hanem a lapnál lévőt

2018. június 5-én, kedden délelőtt a Dhammapada Alapítvány meghívására Budapestre érkezik a tiszteletreméltó Nyánadasszanó ácsán, a thai théraváda Cshá ácsán és Szumédhó ácsán nevével fémjelzett vonalának kiváló képviselője. Nyánadasszanó szerzetes június 6-án, szerdán délután 17 órára ötórai teával egybekötött beszélgetésre hívja A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatóit és az érdeklődőket. A hét végén, 9-10-én (szombat-vasárnap) egy kétnapos hagyományos elvonulást tart Bajnán, ami pénteken este 19 órakor kezdődik, és vasárnap kora délután ér véget. Nyánadasszanó ácsán 11-én reggel tőlünk Moszkvába utazik, a formálódó orosz közösség meghívására.

A program elemeit a szervezéssel párhuzamosan folyamatosan megújítjuk. Így nemsokára közöljük, a főiskola melyik termében kerül sor az összejövetelre. A bajnai program menetrendjét a tiszteletreméltó pénteken este közli a résztvevőkkel. Az élelmezés kérdése még nyitott, de az bizonyos, hogy a hagyományos módon zajlik majd: szombaton és vasárnap a könnyű reggelit 12 órakor egyszerű ebéd követi, a nap folyamán nem lesz több étkezés. A kétnapos program étkezést és szállást magábafoglaló díja háromezer Ft. A jelentkezéseket az érkezés sorrendjében tudjuk elfogadni, mert szálláshelyünk korlátozott. A szállás egyszerű, egy-egy szoba a hölgyek és urak számára, alváshoz szivacs-matracok vannak, de kevés a pokróc, tehát hálózsákkal érkezni mindenképpen kívánatos.
További információk:

Elvonulás:

 

Ötórai tea:

 

Nyánadasszanó ácsán

Nyánadasszanó ácsán cseh származású szerzetes, aki orosz édesapja mellett Lettországban nőtt föl, így korán megtapasztalta az otthontalanságot. 1999 őszén jött először az Amarávatí buddhista kolostorba, attól az érdeklődéstől indíttatva, hogyan lehet szerzetes. Szerzetessé fogadása 2002. július 21-én történt, a következő évet pedig a Chithurst buddhista kolostorban töltötte. Egy időre visszatért Amarávatíba, majd egy évre Thaiföldre látogatott, ahol többnyire Vat Pá Nanacsat kolostorában élt. Mielőtt 2006-ban visszatért volna Amarávatíba, még lakott egy ideig Vat Pá Pongban és Dao Dumban is. Egy ideig helyben maradt, majd végiglátogatta Olaszország, Új-Zéland, Thaiföld és Portugália kolostorait. 2015 novembere óta ismét Amarávatí lakója.

A Dhammadípa Közösség teliholdünnepei és találkozói Bajnán:

március 10-11. vezeti: Berhidai Tamás
április 1-2. vezeti: Tóth Zsuzsanna-Farkas Pál
április 28-29. vezeti: Horváth Zsófi
május 26-27.
június 30-július 1.

A 2018-ban már megtartott holdünnepek:

december 31-január 1. vezette: Berhidai Tamás
január 6-7. vezette: Farkas Pál-Berhidai Tamás
február 3-4. vezette: Berhidai Tamás

A nyári elvonulás időszaka:

július 23-24. Dhammanandó ácsán érkezése, aki a vassza idején itt tartózkodik
július 28. a hagyományos három hónapos „esős évszak” (vassza) kezdete

Előzetes bejelentkezés alapján látogatható programok:

március 17-18. Elvonulás. Téma: Brahmaviharák, vezeti: Tenigl-Takács László-Veres Károly-Farkas Pál
március 29-31. 3. Tejút tavaszi buddhista gyerektábor, vezeti: Csörgő Zoltán
április 6-7. buddhista tanárképzés, vezeti: Csörgő Zoltán
május 10-13. Taj-csi tábor, vezeti: Viniczei Zsuzsanna (az időpont még későbbi megerősítést igényel)
június 1-2. buddhista tanárképzés, vezeti: Csörgő Zoltán (valamelyik alkalom Orosz Helgával és Szekeres Tamással közösen)
június 14-17. Taj-csi tábor, vezeti: Viniczei Zsuzsanna

További hírek:

Kaljánó ácsán, a norvégiai Skiptvet Forest Monastery apátja elfogadta meghívásunkat, egy később megjelölendő időpontban, ez év őszén érkezik 1-2 hétre és tanítást/elvonulást is tart.

Az Amarávatí kolostor Közösségének tagja, Hirikó ácsán, a szlovéniai Samanadipa Forest Hermitage apátja is elfogadta meghívásunkat, az időpont egyelőre tárgyalás alatt.