A Dhammapada Alapítvány

A Dhammapada Alapítvány 2004 őszén azzal a céllal alapíttatott, hogy létrehozza és működtesse az öregek tanítása, a théraváda tradíció szerinti első magyarországi buddhista kolostort, és ennek működésére alapozva hitelesen jelenítse meg a Magyarországon mindeddig csak hírből ismert hagyományt.

Az Alapítvány emellett számtalan olyan közhasznú tevékenységet kíván folytatni a kolostor megalapítása után, amelyek meggyőzően közvetítik a buddhizmus szellemiségét. Ezek közül csak címszavakban kiemelve a legjelentősebbeket: a hagyományos buddhista módszerek, elsősorban a meditáció, valamint csoportos és magányos elvonulások eszközrendszerének felhasználásával a lelki egészség megőrzése; ezzel közvetett módon családsegítés, ifjúságvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése; kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása; a buddhizmus szent könyveinek tanulmányozása és oktatása segítségével nevelés, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; valamint a kolostor körzetében természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem.

Az Alapítvány kifejezett szándéka, hogy egy erdei szerzetesi, úgynevezett dhutanga kolostort hozzon létre a tiszteletreméltó Ácsán Cshá nevével fémjelzett thai vonalon, Ácsán Szumédhó mester szellemi mentorálásával, és Ácsán Dzsajaszáró, valamint az Amarávatí Kolostor szerzeteseinek támogatásával.

Jelenleg Angliában és Portugáliában két teljes avatású magyar szerzetes gyakorolja a Buddha tanítását, Thánavaró (Schneider Gábor) és Gambhíró (Nyitrai Gábor).

Felhasználás és megosztás feltételei:

A weboldalunkon található írások és dokumentumok a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használhatók fel.Creative Commons Licenc