A kolostor helye, környéke

A Tan Szigete, a leendő Dhammadípa kolostor Bajna község külterületén fekszik, egy keskeny völgyben, a Bajnát Epöllel összekötő kisforgalmú út mentén, melytől a Bajna patak választja el, szemben vele az Őr-hegy meredek lejtője. A kolostor két épülettel rendelkezik, két háromszobás régi parasztházzal. Ezek közül – szerzetesek ittléte idején – a hosszúház a szerzetesi szállás, a gondnok lakhelye, és itt van a műhely és tárolóhely is. A kockaház a világiak szálláshelye (külön a hölgyek és urak részére), és itt foglal helyet a Szertartásterem és a konyha.

Valamikor állt itt egy régi vízimalom épület, az úgynevezett Kinizsi-malom is, amelynek megmentése az épület igen megromlott, életveszélyessé vált állapota miatt sajnos lehetetlennek bizonyult.

Az épületeket durván hetvenötezer négyzetméternyi terület veszi körül, igen változatos terepadottságokkal. Nagyjából egyharmada változatos évelő- és fűfajokkal borított ősborókás, természetvédelmi terület. Egyharmada 12-15 éves fenyőerdő, amely egy galagonyásra nőtt rá, és erős tisztítást és rendezést igényel. További egyharmada pedig részben elvadult és elbokrosodott-ligetesedett hajdani legelő, a rendezett állapot elérése itt is kemény munkát igényel. A telek egyik szegélyén lévő irtáson megy föl a dombra a Bajnát Epöllel összekötő villanyvezeték.

A telek Bajna felőli sarkába egy közel ötven éve fölhagyott hajdani agyag- és kőbánya ékelődik be. Az oromszerűen kiálló mészkősziklák messziről láthatók, a legmagasabb mészkőszirt 40-45 méterrel emelkedik a völgy fölé, szép kilátással Epöl falura és a mögötte elterülő sziklás Kopasz-hegyre vagy Látó-hegyre, valamint az Őr-hegy kettős vonulatára.

A két szomszédos falu közül Bajna a nagyobb, kétezer lakossal, rendezett és gazdag falu, központjában a híres ördöglovas, Sándor Móric gróf és felesége kastélya, a Hild József által átalakított Sándor-Metternich kastély, melynek helyreállítása 1981-ben kezdődött meg. Epöl jóval kisebb, közel hétszáz lakossal, de mindkét falu szépen művelt szántóföldekkel, szőlőkkel és állattartó telepekkel van körülvéve.

A terület a Gerecse hegység közepén fekszik, gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkező szép és változatos táj. A környék legjelentősebb települései: Dorog, Tokod, Tata, Tatabánya, Zsámbék, Pilisvörösvár. A terület Budapestről 45-50 km autóút, busszal jól megközelíthető közvetlenül a Széna térről, vagy dorogi átszállással az esztergomi vonalról az Árpád hídtól. Bajnáról igen jó leírás olvasható a www.sulinet.hu/oroksegtar 100 magyar falu könyvesháza sorozatában.

Veszélyek:

Az elvonulási központ területén időről időre megtalálható három olyan veszélyforrás, amire érdemes odafigyelni. A hazánkban az utóbbi néhány évben egyre inkább terjedő kaukázusi medvetalp Bajnát is elérte, bár előfordulása egyelőre csak szórványos, és igyekszünk mindent megtenni, hogy ne terjedhessen. Ha találkozunk vele, kerüljük az érintését. A növényről lásd:
http://www.tudasfaja.com/figyelem-uj-mergezo-noveny-terjed-magyarorszagon-oszd-meg-masokkal/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kauk%C3%A1zusi_medvetalp
http://www.turistamagazin.hu/kaukazusi-medvetalp-remhir-vagy-valosag.html

A kullancs a bajnai erdőkben is honos, és bár megfelelő ruházattal és riasztó szerekkel sokat tehetünk azért, hogy csípését megelőzzük, minden este érdemes megvizsgálni, nem telepedett-e meg rajtunk valahol ez a kellemetlen élőlény. Ha megtörtént, mielőbb tegyünk meg mindent az eltávolítására, mert igen súlyos betegségek terjesztője is lehet. A kullancsról és az ellene való védekezésről lásd:
http://napidoktor.hu/termeszetesen/tenyek-es-tevhitek-igy-vedekezz-kullancsok-ellen/
http://igdklinika.hu/hogyan-vedekezzunk-kullancs-ellen/
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-szunyog-es-kullancsriaszto-szerek

A Budai hegység és a Gerecse vidékein igencsak elszaporodtak a vadak, köztük is legjobban a vaddisznók, akiknek nincs természetes ellenségük. A vaddisznók általában kerülik az embert, és inkább éjjel aktívak, de abban az időszakban, amikor kicsinyeiket nevelik, általában kora tavasszal, veszélyesek lehetnek. Ilyenkor jobb, ha zajt csapunk az erdőben járva, mert az óvatos állatok bizonyára elkerülnek, és nem kerülhet sor az emberre veszélyes váratlan találkozásra. A vaddisznóról lásd:
http://doksi.hu/news.php?order=ShowArticle&id=523
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vaddiszn%C3%B3
http://www.origo.hu/tudomany/20120420-szapora-vaddisznok-ha-a-vaddiszno-tamad-csak-futni-lehet.html