Javasolt olvasnivalók

A hazai buddhizmus egyik nagy elmaradása, hogy a Buddha beszédeinek csak igen kis töredékét fordították le eddig hitelesen magyar nyelvre. A magunk részéről ezt úgy igyekszünk orvosolni, hogy az oldalon folyamatosan a Buddha tanításainak és buddhista mesterek és tanítók tanítóbeszédeinek új és lektorált fordításait jelentetjük meg, melyeket a Közösség tanítói és hozzáértő tagjai, vagy hiteles külső szakértők készítettek.

Ácsán Cshá: The Collected Teachings of Ajahn Chah, Aruna Publications, Harnham, UK, 2011. második kiadás, Questions and answers, 276. oldal.

Mindenképpen vizsgáld önmagad. Tudd, ki vagy. Ismerd meg a tested és tudatod úgy, hogy egyszerűen csak figyeled. Ha ülsz, alszol, eszel, ismerd a határokat. Használd a bölcsességet. A gyakorlás nem arról szól, hogy bármit is megpróbálnál elérni. Legyél a tudatában annak, ami van. Az egész meditáció arról szól, hogy közvetlenül a tudatot tesszük vizsgálatunk tárgyává. Akkor meglátjuk a szenvedést, annak okát és megszűnését. De türelmesnek kell lenned, nagyon türelmesnek és kitartónak. Ezt fokozatosan fogod elsajátítani. A Buddha azt tanította a tanítványainak, hogy legalább öt évig maradjanak a tanítóikkal. Meg kell tanulnod az adakozás, a türelem és az odaadás értékét.

Ne gyakorolj túl szigorúan. Ne ess a külsődleges forma csapdájába. Másokat figyelni helytelen gyakorlat. Egyszerűen légy természetes, és figyeld azt. A szerzetesi fegyelem és a kolostori szabályok nagyon fontosak számunkra, mert egyszerű és harmonikus környezetet teremtenek. Vedd jó hasznukat. De vésd eszedbe, a szerzetesi fegyelem lényege a szándékok figyelése, a tudat vizsgálata. Bölcsnek kell lenned. Ne tégy megkülönböztetéseket. Vajon kijössz-e a sodrodból egy aprócska fa miatt az erdőben, mert nem magas és sudár, mint sok másik? Ez ostobaság lenne. Ne ítélkezz mások felett. Az emberek sokfélék. Nincs szükség arra, hogy magadra vedd azt a terhet, amit valamennyiük megváltoztatásának vágya jelent.

Tehát légy türelmes. Gyakorold az erényeket. Élj egyszerűen és légy természetes. Ez a mi gyakorlatunk, ami önzetlenséghez és békességhez vezet.

Felhasználás és megosztás feltételei:

A weboldalunkon található írások és dokumentumok a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használhatók fel.Creative Commons Licenc