A 18. század végén, a 19. század elején Thaiföldön egy olyan szerzetesi reformirányzat indult útjára Ácsán Szaó és tanítványa, Ácsán Man vezetésével, amely vissza kívánt nyúlni a Buddha eredeti tanításaihoz. A kezdeményezés kiváltó oka a Szangha elvilágiasodása, a hatalommal való egyre fokozottabb összefonódása, adminisztrációs rendszerének egyre eltúlzottabb előtérbe kerülése volt, ami fokozatosan háttérbe szorította az eredeti célt: a szenvedéstől szabadulást, a megvilágosodás keresését.

Az erdei szerzetesek a négy alapvető szükségletre támaszkodva felelevenítették az egyszerű és eszköztelen vándorszerzetesi életmódot (dhutanga), elvitték a tanítást a legszegényebb és legtávolibb vidékekre is. A hangsúlyt a szentiratok tanulmányozásáról és a szertartások és rítusok megtartásáról ismét a meditációra, a való életen való szemlélődésre és elmélkedésre, az érdeklődők tanítására, az emberek segítésére helyezték.

Ennek a mozgalomnak egyik egyedülálló alakja Ácsán Cshá, és jelentős irányzata az általa alapított szerzetesi vonal, amely mára olyan nemzetközileg is elismert kiváló tanítókkal rendelkezik, mint Ácsán Liem, Szumédhó, Paszannó, Víradhammó, Tiradhammó, Munindó, Anan, Szucsittó, Amaró, Dzsajaszáró, Vadzsíró, vagy a rendből 2009-ben távozott Ácsán Brahm. A linkajánlóban több olyan honlapot ajánlunk, ahol tanítóbeszédeik és szövegeik letölthetők.

Ácsán Cshát rendkívüli bölcsessége, ragyogó humora, közérthető előadásmódja éppoly népszerűvé tette otthon, mint külföldön. Nagyívű látomásában világosan átlátta, hogy az idő megérett arra, hogy a Tanítás eljusson más földrészekre is. A hippi korszak idején kolostorába érkező színes vándorokban nem az egzotikumot látta meg, hanem a kereső embert, ezért alapította meg 1968-ban Vat Pá Nanacsatot (Wat Pah Nanachat), az első idegenek részére szervezett, angol nyelven is tanító kolostort Thaiföldön. Jó szemmel választotta ki a kolostor vezetésére az akkor még szinte újoncnak számító amerikai származású Ácsán Szumédhót, aki azután számos további kolostort alapított Európában, Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon, és a Thaiföldön kívüli közösség avató mestere és nagyhatású tanítója lett. A közösségről többet a www.forestsangha.org honlapon lehet megtudni.

Felhasználás és megosztás feltételei:Creative Commons Licenc

Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.