Esemény krónika

2011.

Az angliai Amarávatí kolostor két nagy tapasztalattal rendelkező szerzetese, Ácsán Dhammanandó és Ácsán Kaljánó, az őket kísérő, segítő és tolmácsként közreműködő magyar származású Thánavaró számanérával együtt hatnapos hagyományos théravádin elvonulást tartottak Bajnán, a leendő Dhammadípa kolostorban. Később a szerzetesek Bajnán nyílt napot is tartottak az érdeklődők részére, valamint Ácsán Dhammanandó A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Dharmatermében beszélgetésre és teára invitálta azokat a hallgatókat, akik érdeklődnek az öregek tanítása iránt. Később a szerzetesek találkoztak Őexellenciájával, a thai nagykövettel és feleségével, valamint a hazai thai közösség képviselőivel is. Ácsán Dhammanandó és Kaljánó az úgynevezett esős évszak, a vassza három hónapját is Bajnán töltötte.

2012.

Az Amarávatí kolostorból érkezett Ácsán Szukhacsittó mutatta be a Gregory Kramer nevével fémjelzett „Insight Dialogue” meditációs és kommunikációs módszert Bajnán és a Főiskolán, segítője ismét Thánavaró szamanéra volt. További információ: https://metta.org/

2013.

Ácsán Dhammanandó hatnapos elvonulása, majd nyílt nap az érdeklődők részére Bajnán, segítőként a már szerzetessé avatott Thánavaró bhikkhu működött közre.

Később Ácsán Kaljánó is tartott hatnapos elvonulást Bajnán, kísérője Martin anágárika volt.

2014.

Az év nagy eseménye volt, hogy Őexellenciája a thai nagykövet meghívására májusban Ácsán Cshá vonalának egyik legjelentősebb élő mestere, Ácsán Dzsajaszáró átutazóban előadást tartott a Főiskolán, majd Bajnára is ellátogatott, és ott nyílt napon találkozott az érdeklődőkkel.

Ácsán Dhammanandó ismét Bajnán töltötte az esős évszak három hónapját. Eközben több rövid és hosszabb elvonulást és nyílt napot tartott.

Bhanté Nandiszéna főiskolai programja közben egynapos látogatást tett Bajnán.

Ötnapos látogatást tett Bajnán Ácsán Kongritti Ratanavannó, Ácsán Dhammanandó és a Közösség vendégeként. Ez idő alatt nyílt napot is tartottak az érdeklődőknek.

Ősszel hatnapos elvonulást tartott Bajnán Ácsán Kaljánó, kísérője és segítője Nippapanycsó szerzetes (a korábbi Martin anagárika) volt.

2015.

Ácsán Szukhacsittó először Bajnán tartott ötnapos elvonulást, ahol a szintén Gregory Kramer által kidolgozott „Dharma contemplation” módszert oktatta, amely szent szövegek meditatív olvasására, megbeszélésére és meditatív megértésére épül, majd a Főiskolán tanította ötnapos elvonuláson az „Insight Dialogue”-ot.

Ácsán Vadzsiró egynapos látogatást tett és nyílt napot tartott Bajnán, segítője és tolmácsa a magyar származású Gambhíró bhikkhu volt.

2016.

Augusztusban egy hetet Bajnán töltött a szlovén származású Hirikó bhikkhu, aki néhány hónappal korábban alapította meg a Szamanadípa Erdei Remeteséget Szlovéniában.

Ácsán Dhammanandó ismét Bajnán töltötte az esős évszak három hónapját. Eközben több rövid és hosszabb elvonulást és nyílt napot tartott.

2017.

Az esős évszak három hónapja idején ismét Ácsán Dhammanandó támogatását élvezhettük, és tanításaiból okulhattunk. A mester eközben több rövid és hosszabb elvonulást és nyílt napot tartott. Romániai és szerbiai meghívásoknak is eleget tett, mellyel megkezdődött a kapcsolatok kiépítése a környező országok azonos vagy hasonló elképzelésekkel rendelkező buddhista csoportjaival.

Egy napot átutazóban nálunk töltött Csunda bhikkhu, aki a Főiskola programjáról tájékozódott.

2018.

Hat napig vendégünk volt Ácsán Nyánadasszanó, aki ötórai teán találkozott a Főiskola hallgatóival, és kétnapos hagyományos hétvégi elvonulást tartott Bajnán.